صفحه اصلی ویندوز سرور چیست و چه تفاوتی با ویندوز معمولی دارد؟

ویندوز سرور چیست و چه تفاوتی با ویندوز معمولی دارد؟

  • 29 مهر 1400
  • 0 دیدگاه
  • 83 بازدید

در قرن 21 تقریبا همه ما به خوبی با امکانات ویندوز آشنا هستیم اما آیا در خصوص نوع دیگر ویندوز یعنی ویندوز Windows Serverو تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی نیز اطلاعاتی دارید؟با وجود اینکه که هر دو سیستم عامل ویندوز معمولی و ویندوز مبتنی بر سرور توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده، نسبت به یکدیگر عملکرد و ویژگی‌های متفاوتی دارند. به طوری که یک سیستم عامل برای استفاده روزمره و معمول با رایانه و لپ تاپ‌ طراحی شده، سیستم عامل دیگر جهت مدیریت چندین دستگاه، خدمات و پرونده‌ها از طریق سرور مشترک، به بازار عرضه شده است. برای آشنایی بیشتر با این...

7 دقیقه مطالعه
5 رای ثبت شده است

در قرن 21 تقریبا همه ما به خوبی با امکانات ویندوز آشنا هستیم اما آیا در خصوص نوع دیگر ویندوز یعنی ویندوز Windows Serverو تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی نیز اطلاعاتی دارید؟
با وجود اینکه که هر دو سیستم عامل ویندوز معمولی و ویندوز مبتنی بر سرور توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده، نسبت به یکدیگر عملکرد و ویژگی‌های متفاوتی دارند. به طوری که یک سیستم عامل برای استفاده روزمره و معمول با رایانه و لپ تاپ‌ طراحی شده، سیستم عامل دیگر جهت مدیریت چندین دستگاه، خدمات و پرونده‌ها از طریق سرور مشترک، به بازار عرضه شده است. برای آشنایی بیشتر با این سیستم عامل و تفاوت‌ های بیشتر آن نسبت به ویندوز معمولی، در ادامه‌ی مقاله همراه ما باشید.

ویندوز سرور چیست؟

ویندوز مبتنی بر سرور شامل مجموعه‌ای از سیستم عامل‌ ها است که به طور خاص برای مدیریت سرور طراحی شده است. هر نسخه از این ویندوز زمانی که منتشر می‌شود دارای ویندوز معمولی اختصاصی است. این دو سیستم عامل، دارای یک کد پایه هستند. این ویندوز در آوریل 2003 عرضه شد، اگرچه مایکروسافت قبلاً نسخه‌هایی از Windows Server ((Windows NT خود را ارائه کرده بود؛ اما آنها خیلی نسخه ‌های کاربردی نبودند و برای استفاده‌های محدودتری طراحی شده بودند.
با توجه به ماهیت کاربری ویندوز، این سیستم عمدتا در محیط‌ های تجاری استفاده می‌شود و به کاربران این امکان را می‌دهد تا فایل‌ها یا انواع خدمات متنوع دیگر را به اشتراک بگذارند و در عین حال کنترل شبکه‌ها، برنامه ها و ذخیره‌سازی داده ها، در اختیار مدیران مجموعه باشد.

Windows Server در سه نسخه ارائه می‌شود

  • نسخه Datacenter: همانطور که از نامش پیداست، برای مدیریت داده و سیستم‌ های فضای ابری ایده‌آل است.
  • نسخه Standard: برای محیط و مشاغلی با مقیاس کوچک یا حداقل کارمند، طراحی شده است
  • نسخه Essential : این نسخه هم مانند نسخه قبلی برای مشاغل کوچک با حداکثر 25 کاربر و 50 دستگاه مناسب است.

شباهت‌ های Windows و Windows Server چیست؟

از آنجایی که هر دو نسخه‌ی ویندوز و ویندوز سرور برای استفاده‌ی بهینه باید با یکدیگر انطباق داشته باشند، در عین وجود موارد متنوعی در خصوص تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی، شباهت‌های زیادی نیز بین این دو وجود دارد. به ویژه اینکه دارای کد مشترکی هستند. هنگام استفاده از Windows یا Windows Server، صورت کلی یکسانی در دسکتاپ شما ظاهر می‌شود یعنی شما همان نوار وظیفه و همان نمادهای نرم افزاری روی دسکتاپ را خواهید داشت.
همچنین می‌توانید بسیاری از عملکردهای مشابه را در هر یک از سیستم عامل‌ها انجام دهید، زیرا هر دو نسخه به شما این امکان را می‌دهند که بسیاری از نرم افزارها و برنامه‌های نصب شده در ویندوز معمولی خود را نصب و اجرا کنید(لیست این نرم افزار‌ها در سایت پشتیبانی ویندوز گذاشته شده). یکی از نکات مهمی که در استفاده از هر دو نسخه وجود دارد این است که چه از سیستم عامل مخصوص سرور استفاده کنید چه نسخه‌ی معمولی، همیشه باید از آنتی ویروس برای محافظت از شبکه خود استفاده کنید.

تفاوت ‌های کلیدی: آنچه منحصرا Windows Server به شما ارائه می‌دهد

در ابتدا، این دو ویندوز بسیار شبیه به نظر می‌رسند. با این حال تفاوت‌های بسیار بیشتری نسبت به شباهت‌هایاین دو از نرم افزارهای اختصاصی گرفته تا اختلاف قیمت، وجود دارد. بیایید نگاهی دقیق‌تر بیندازیم:

شاخصه سخت افزاری قوی‌ تر در ویندوز سرور

یکی از تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی این است که ویندوز سرور امکانات سخت افزاری قوی‌تری برای پشتیبانی از شبکه‌های بزرگ‌تر ارائه می‌دهد. در حالی که ویندوز 10 پرو به کاربران 2 ترابایت RAM ارائه می‌دهد، ویندوز سرور حداکثر تا 24 ترابایت رم در اختیار کاربران می‌گذارد. همچنین سیستم سخت افزاری Windows Server قابلیت کنترل هسته‌ها و پردازنده‌های بیشتری را در مقایسه با دو ویندوز 10 دارای 64 سوکت CPU دارد.

نیاز به GUI ندارد

برای کار با ویندوز 10، به یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) نیاز دارید که وجود این کارت برای Windows Server احتیاج نیست و صرفا یک گزینه اضافی است. شما می‌توانید این سیستم عامل را به دو صورت، Server Core یا Windows Server نصب کنید. سیستم Desktop Experience به شما این امکان را می‌دهد که فقط server roles مورد نیاز را نصب کنید. این امکان ضمن اینکه به کاربران حق انتخاب بیشتری می‌دهد، اجازه می‌دهد که عملیات خود را به هر روشی که برای شرکت مناسب‌تر است مدیریت کنند و اثرات server roles را کاهش می دهد.
در صورت انتخاب Windows Server بدون GUI ، می‌توانید سیستم خود را از راه دور با استفاده از Windows PowerShell مدیریت کنید. علاوه بر این در صورت نیاز می‌توانید از انواع ابزارهای GUI قوی مانند: RSAT یا Windows Admin Center استفاده کنید.

ابزارهای مخصوص سرور را ارائه می‌دهد

با توجه به اینکه که این سیستم عامل صرفا برای مدیریت سرورها طراحی شده است، Windows Server دارای ابزارها و نرم افزارهای مخصوص سرور است که در Windows 10 نمی‌توانید پیدا کنید(از جمله مهم‌ترین تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی). نرم افزاری مانند Windows PowerShell و Windows Command Prompt از قبل در این سیستم عامل نصب شده تا بتوانید به راحتی عملیات مختلف را از راه دور مدیریت کنید. علاوه بر این، ویندوز سرور می‌تواند از طیف وسیعی از نرم افزارهای مناسب برای کسب و کار مانند، Active Directory و DHCP که به طور خاص برای انواع سرورهای طراحی شده‌اند، پشتیبانی کند. در حالی که گفته می‌شود برخی از این ابزارها می‌توانند (تاحدودی) در ویندوز 10 نیز اجرا شوند، برای اجرای بی نقص این امکانات یا نرم افزارها به برنامه‌های پشتیبانی کننده نیاز دارید.
از سوی دیگر، سیستم Windows Server فاقد برخی از امکانات و ویژگی‌های جالب موجود در ویندوز 10 است. از آنجا که Windows Server برای استفاده‌های تجاری طراحی شده است، شامل برخی از نرم افزارهای رایج مورد استفاده در ویندوز معمولی مانند: Edge ، Microsoft Store یا Cortana نمی‌شود.

محدودیت اتصال

ویندوز 10 محدودیت اتصال و پیوند بین حدود 20 دستگاه را دارد. اگر از سیستم عامل برای فعالیت ‌های تجاری در خانه یا برای مشاغل کوچک استفاده می‌کنید، مشکلی ایجاد نمی‌شود. با این حال اگر قصد دارید از ویندوز 10 برای فعالیت ‌هایی با مقیاس گسترده‌تر استفاده کنید، این مورد می‌تواند یک مانع جدی برای کسب و کار شما باشد. Windows Server تقریباً به صورت نامحدود قابلیت اتصال بین سایر سیستم عامل‌ها را ارائه می‌دهد که این قابلیت برای مدیریت انواع سیستم‌های تجاری ایده آل است.

پشتیبانی از انواع cores

از نظر cores(هسته‌ها) ، ویندوز 10 با 32 بیت تنها می‌تواند 32 هسته را پشتیبانی کند و نسخه‌های 64 بیتی می‌توانند اندازه‌های بزرگتر (256 هسته) را پشتیبانی کنند. اما Windows Server می‌تواند از تعداد نامحدود هسته پشتیبانی کند.

انواع محدودیت‌ ها در ویندوز سرور

اگر به دنبال کار با برنامه‌هایی مانند: Edge،Cortana ، Microsoft Store هستید، آنها را در Windows Server پیدا نخواهید کرد! برخلاف ویندوز 10، ویندوز سرور فقط از IE (Internet Explorer) استفاده می‌کند و نمی‌تواند از انواع دیگر مرورگرها برای مرور وب استفاده کنید(تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی). اگر می‌خواهید Google Chrome را بر روی سیستم خود نصب کنید، باید محدودیت‌هایی را برای همه URL های Google ایجاد کنید.
همچنین نمی‌توانید در Windows Server وارد حساب مایکروسافت خود شوید. این مورد به معنی دسترسی کمتر است (نمی‌توانید تنظیمات رایانه‌ای مختلف را ایجادکنید). Windows Server به شما این امکان را می‌دهد که به روزرسانی‌ها را با توجه به تنظیمات مورد نظر خود به طور کامل غیرفعال یا فعال کنید.

هزینه‌ی بالاتر

از آنجایی که Windows Server بیشتر برای اهداف سازمانی و تجاری استفاده می‌شود، به طور قابل توجهی گران‌تر از Windows 10 است. بسته به نسخه‌ای که انتخاب می‌کنید، قیمت آن متغیر است. در سال 2019 قیمت Windows Server به شرح زیر بود:

قیمت ویندوز سرور

در حالی که قیمت ویندوز 10 به شرح زیر بود:

قیمت ویندوز 10

مدل ویندوز سرور یا ویندوز معمولی ؟

انتخاب بین Windows Server و Windows 10 با توجه به انواع تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی، کاملاً به نوع فعالیت و کسب و کار شما بستگی دارد. نحوه استفاده‌تان را از سیستم عامل در نظر بگیرید، آیا برای استفاده شخصی می‌خواهید یا تجاری؟ کسب و کار شما چقدر بزرگ است و چند دستگاه نیاز به اتصال دارند؟
به عنوان مثال، یک مرکز مدیریت داده به سیستم عامل‌های مبتنی بر سرور نیاز دارد و اما اگر می‌خواهید یک سیستم عامل برای استفاده تجاری در کامپیوتر خانه خود داشته باشید، ویندوز سرور گزینه مناسبی نیست. زیرا شما باید مبالغ اضافی را برای نصب نرم افزارها و ابزارهایی بپردازید که احتمالاً هرگز از آنها استفاده نخواهید کرد.
اگر مشاغلی را اداره می‌کنید که می‌خواهید یک شبکه بزرگ و گسترده را تحت پوشش خود قرار دهید، Windows Server بهترین انتخاب است. ویندوز 10 فاقد دسترسی‌های مورد نیاز برای یک محیط کاری حرفه‌ای است؛ حتی اگر به نرم افزارهای به‌خصوص سرور مورد نیاز خود دسترسی داشته باشید؛ زیرا به هرحال باز هم با سوکت RAM و CPU مشکل خواهید داشت. محدوده دسترسی Windows Server به شما این امکان را می‌دهد تا خدمات مورد نیاز خود را انتخاب کرده و هزینه آن را متناسب با خدمات انتخابی بپردازید.

از سرورهای خود در ویندوز سرور محافظت کنید

هنگام راه اندازی یک کسب و کار، باید از امنیت شبکه خود، از جمله سرورها، اطمینان حاصل کنید. Avast Business Antivirus Pro که به طور خودکار در Windows Server شما نصب شده، می تواند این زیرساخت‌ها را ایمن نگه دارد. با استفاده از کد رمزگذاری شده برای محافظت در برابر بدافزارها و ویروس‌ها، Avast محافظت بالایی را برای سیستم عامل شما در این ویندوز ارائه می دهد.

جمع بندی

در این مقاله در مورد امکانات ویندوز سرور و تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی صحبت کردیم. این سیستم عامل امکانات و مزیت‌های قابل ملاحظه‌ای را برای کسب و کارتان ارائه می‌دهد؛ از جمله این مزیت‌ها: قابلیت پیوند نامحدود بین انواع سیستم عامل‌ها و مدیریت شبکه بود. در قسمت بعدی مقاله شباهت‌ها و تفاوت‌ های بین Windows Server و ویندوز معمولی(10) را بررسی کردیم و متوجه شدیم که با توجه امکانات و قیمت بالای Windows Server، بهتر است که فقط در کسب کارهای بزرگی که سیستم مدیریت پیچیده‌ای دارند و لازم است با نرم افزارهای به‌ خصوصی کار کنند، این سیستم عامل نصب شود و برای کسب و کار و مشاغل کوچک‌تر(تا 20کارمند) باتوجه به هزینه‌ی بالا نصب نرم افزارها کار با Windows Server به صرفه نیست. در نهایت چنانچه احتیاج به مشاوره بیشتر یا خرید برنامه‌ها و قطعات مرتبط را دارید، می‌توانید از خدمات بازرگانی مهر بهره منده شوید.

5 امتیاز شما در رابطه با این پست ؟

1 رای

دیدگاه کاربران

کاربر مهمان می توانید دیدگاه خود را وارد نمایید

نوبت اینترنتی