اعتبارسنجی گارانتی
شما میتوانید براساس سریال از اصالت گارانتی خود با خبر شوید. می توانید از طریق وب سایت به اطلاعات مورد نیاز خود در خصوص اعتبار…
اپل پردازنده M1 را به بازار معرفی کرد، اما با وجود قدرت زیاد نتوانست کاربران زیادی را راضی نگه دارد. M1 براساس معماری آرم، طراحی و عرضه شد و به عنوان یک قلب تپنده در سینه بسیاری از سیستم های میان رده قرار گرفت و سیستم های قوی تر و حرفه ای تر همچنان در انتظار ماندند تا شرکت اپل برایشان دست به کار شود. مدتی بعد در تاریخ 18 اکتبر 2021 طی رویداد Unleashed شرکت اپل به این انتظار پایان داد و از M1 Pro و M1 Max رونمایی کرد. این دو پردازنده در اندازه های بزرگ تر و 70 درصد از نظر CPU نسبت به M1 سریع تر شده بودند. به علاوه GPU آن ها نیز 4 ب...
اپل پردازنده M1 را به بازار معرفی کرد، اما با وجود قدرت زیاد نتوانست کاربران زیادی را راضی نگه دارد. M1 براساس معماری آرم، طراحی و عرضه شد و به عنوان یک قلب تپنده در سینه بسیاری از سیستم های میان رده قرار گرفت و سیستم های قوی تر و حرفه ای تر همچنان در انتظار ماندند تا شرکت اپل برایشان دست به کار شود. مدتی بعد در تاریخ 18 اکتبر 2021 طی رویداد Unleashed شرکت اپل به این انتظار پایان داد و از M1 Pro و M1 Max رونمایی کرد. این دو پردازنده در اندازه های بزرگ تر و 70 درصد از نظر CPU نسبت به M1 سریع تر شده بودند. به علاوه GPU آن ها نیز 4 برابر قدرت بیشتری در عملکرد پیدا کرده بودند. اما M1 max با M1 pro اپل چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟ کدام یک قوی تر عمل می کنند؟ با ما در این مقاله همراه باشید تا از همه ابعاد به مقایسه پردازنده M1 max و M1 pro اپل بپردازیم.
به طور کلی تراشه های M1 max و M1 pro نسبت به مادر خود یعنی M1 از نظر ابعادی رشد بسیار بیش تری داشتند و مسلم است که هر چه ابعاد بزرگ تری داشته باشند، نیازمند سلول ها یا همان ترانزیستورهای فراوان تری خواهند بود. اما اگر بخواهیم ابعاد این دو چیپست را با یکدیگر مقایسه کنیم، باید گفت که M1 max از نظر ابعادی و ترانزیستوری ابهت بسیار زیادی دارد. M1 max مساحتی معادل با 35/432 میلیمتر مربع دارد و روی این سطح وسیع از 57 میلیارد ترانزیستور به منظور انجام وظایف خود بهره می برد. در مقابل M1 pro اپل سطحی با 92/245 میلیمتر مربع دارد و در این سطح 7/33 میلیارد ترانزیستور قرار گرفته است. با اینکه هر دو این پردازنده های قوی با لیتوگرافی 5 نانومتری از نوع TSMC ساخته شده اند، اما در سایر خصوصیات و ویژگی ها با یکدیگر تفاوت هایی دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
شرکت اپل در ساختار تراشه های نسل جدید خود دست به اقدام جالبی زده است. این شرکت DRAM را با ماژول های پردازشی درست در یک Block قرار داده است. این امر معایب و مزایایی را برای سیستم به همراه دارد. یکی از مزایای آن بهینه سازی انرژی و جلوگیری از هدر رفت آن است. به علاوه این چیدمان می تواند عملکرد سیستم را تا حد زیادی بهبود ببخشد. اما در مقابل این چیدمان محدودیت هایی را برای کاربر به همراه دارد که باعث می شود امکان ارتقا و یا تعمیرDRAM توسط کاربر وجود نداشته باشد.
تراشه M1 Pro در دو مدل و با رم های متفاوت 16و 32 گیگابایتی معرفی شده است. هر کدام از این رم ها از دو ماژول مختلف 8 و 16 گیگابایتی نوع LPDDR5 استفاده می کنند که توسط یک باس حافظه با ظرفیت 128 بیتی به بلوک تراشه متصل شده اند. به بیان دیگر در مجموع M1 Pro از DRAM با باس بی نظیر 256 بیتی و پهنای باند 200 گیگابایت بر ثانیه استفاده می کند. اما در مقابل تراشه M1 Max از رم 64 گیگابایتی بهره مند شده است. این حافظه رم فوق العاده با چهار ماژول 16 گیگابایتی و ۱۲۸ بیتی LPDDR5 روی M1 Max نصب شده اند. در مجموع تراشه M1 Max از DRAM با باس ۵۱۲ بیت و پهنای باند ۴۰۰ گیگابایت برثانیه استفاده می کند که در نوع خود بی نظیر است. جالب است بدانید که این دو تراشه نسبت به مادر خود M1 که تنها قابلیت دسترسی به پهنای باند 68 گیگابایت بر ثانیه را داشت، 200 تا 500 برابر بهتر عمل می کنند.
اپل چیپست M1 pro را در دو مدل متفاوت به بازار معرفی کرد که این مدل ها به ترتیب با داشتن 6 یا 8 هسته قدرتمند عرضه شدند. این 6 تا 8 هسته از واحدهای محاسباتی اولتراواید استفاده می کنند. به ادعای شرکت اپل هر کدام از این 6 تا 8 هسته قابلیت دسترسی به kB ۱۹۲ کش L1 Instruction و ۱۲۸KB کش L1 ، DATA را دارند. به علاوه تمامی این هسته ها به طور کلی به 24MB کش L2 به صورت اشتراکی دسترسی دارند. به علاوه در کنار این هسته های اصلی چیپست M1 pro ، 2 هسته با واحدهای محاسباتی واید نیز قرار می گیرند. این هسته های کمکی میزان مصرف بسیار کم و بهینه شده ای دارند. همچنین برای هر کدام از این هسته ها قابلیت استفاده از 128 کیلوبایت کش L1 دستورالعمل، 64 کیلوبایت دیتا و 4MB کش L2 به صورت مشترک فراهم شده است. شرکت اپل از پردازنده M1 pro خود در لپ تاپ های مک بوک پرو 14 اینچی استفاده کرده است. این شرکت همچنین ساختار یا DNA چیپست M1 max نیز را درست مانند برادر او یعنی M1 pro طراحی کرده است. به این معنی که این پردازنده نیز از 10 هسته در CPU خود استفاده می کند که 6 تا 8 هسته آن اصلی و high performance بوده و در کنار این 6 تا 8 هسته از دو هسته کم مصرف تر high efficiency نیز کمک گرفته است و به این صورتتوانسته سرعتی 70 درصد بیشتر از نسل قبلی این تراشه یعنی m1 را به m1 max ببخشد.
نوبت به آن رسیده است که به مقایسه پردازنده M1 max و M1 pro اپل از نظر قدرت پردازشی گرافیک بپردازیم. تراشه M1 Pro همانند مادر خود M1، از گرافیک 16 هسته ای استفاده می کند که البته با بهبودها و پیشرفت هایی همراه بوده است. GPU به کار رفته در این سیستم از ۲۰۴۸ واحد محاسباتی با قدرت پردازشی ۵٫۲ ترافلاپس برخوردار است و توان پردازش ۴۹۵۱۲ ترد، رندر ۸۲ میلیارد پیکسل بر ثانیه یا ۱۶۴ میلیارد بافت برثانیه را به صورت همزمان خواهد داشت. همچنین این ماژول قابلیت دسترسی به ۳۲ مگابایت کش سیستمی و همچنین DRAM با پهنای باند ۲۰۰ گیگابایت برثانیه ای را به نام حافظه ی ویدئویی دارد. اما در آن سوی میدان، آنچه برای تراشه M1 Max اتفاق افتاده است، از حد انتظارها فراتر بوده است. گرافیک این تراشه مجهز به 32 هسته است که با استفاده از ۴۰۹۶ واحد محاسباتی، توان محاسباتی ۱۰٫۴ ترافلاپس را برای اعداد ممیز شناور FP32دارد. شرکت اپل مدعی شده است که این ماژول گرافیکی به کار رفته در تراشه M1 Max به راحتی توان پردازش ۹۸۳۰۴ ترد، رندر ۱۶۴ میلیارد پیکسل برثانیه یا ۳۲۷ میلیارد بافت برثانیه را خواهد داشت. این کارت گرافیک همچنین قابلیت استفاده از ۳۲ مگابایت کش سیستمی و حافظه ی DRAM ۴۰۰ گیگابایت برثانیه که بر روی چیپست M1 Max نصب شده است را نیز دارد.
شرکت اپل در هر دو مدل M1 Pro و M1 Max از موتورهای پردازش عصبی یکسانی استفاده کرده است. این موتورهای پردازشی از 16 هسته استفاده کرده و می توانند 11 تریلیون عملیات مبتنی بر یادگیری ماشین را در ثانیه به انجام برسانند. به علاوه هر دو این تراشه ها از سیستم Secure Enclave بهره مند شده اند تا اطلاعات امنیتی و احراز هویتی نظیر اثر انگشت را به خوبی در خود ذخیره سازی کنند. از دیگر قابلیت های این دو تراشه می توان به استفاده از ISP به منظور بهبود عکس و فیلم های گرفته شده با وبکم نیز اشاره کرد.
به منظور تکمیل مقایسه پردازنده M1 max و M1 pro اپل باید به موارد زیر نیز اشاره داشته باشیم. چیپست M1 Pro امکان اتصال ۲ مانیتور 6K را به کاربر خود خواهد داد. در صورتی که کاربر توسط تراشه قدرتمندتر M1 Max می تواند تا 4 مانیتور 6K را متصل کند. تراشه M1 Pro با اینکه از نظر موتور پردازش ویدئویی نسبت به نسل قبلی خود بهبودهایی داشته است و به موتور دی کد و انکد اختصاصی ProRes و ProRes RAW نیز به منظور استریم هم زمان چندین ویدئو ProRes با وضوح 4K و 8K مجهز شده؛ اما بازهم به پای رقیب خود M1 Max نمی رسد. چرا که تراشه M1 Max علاوه بر قابلیت های یاد شده به دو موتور برای پردازش ویدئو و همچنین بیش از یک شتاب دهنده ProResمجهز است.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی و مقایسه پردازنده M1 max و M1 pro اپل پرداختیم. با اینکه این دو نسل جدید تراشه تولید شده توسط شرکت اپل نقاط مشترک فراوانی با یکدیگر دارند، اما برتری های M1 Max در بسیاری از موارد باعث شده است که این پردازنده به مراتب قوی تر، حرفه ای تر و سریع تر عمل کند. اگر با توجه به مطالب گفته شده هنوز جواب سوال خود را دریافت نکرده اید می توانید از طریق ارتباط با کارشناسان بازرگانی مهر در ارتباط با آن ها اطلاعات بیشتری را به دست آورید.
دیدگاه کاربران